Stukje fietsen?

De camping Canidelo is een goed startpunt voor fietsers. Naar het zuiden heb je zo’n 14 km fietspad/-strook richting Espinho, naar het noorden is het een kwartiertje fietsen naar Afurada en vandaar fiets je in nog eens 20 minuten via de ijzeren boogbrug naar Porto. Je kunt zelfs een rondje maken door het bootje tussen Afurada en Port te nemen.

 

Zuidwaarts kom je na zo’n 7 km de Capela do Senhor da Pedra tegen, een soort mini Mont Saint-Michel. Je bent dan in Miramar waar nogal wat welgestelde forensen wonen. Even verderop kom je in het vissersplaatsje Aguda met langs het brede strand een aardige wandelpromenade met cafés, restaurants en oorspronkelijke visserswoninkjes, die tegenwoordig in de zomer natuurlijk verhuurd worden aan buitenlui. In het Estação Litoral da Aguda kun je een aquarium en een visserijmuseum bezoeken.

Verder naar het zuiden kom je langs Granja dat rond het begin van de 20e eeuw een geliefd zomeroord was voor de aristocratie en illustere schrijvers, wat je nog af kunt zien aan een aantal majestueuze huizen in het dorp. Tenslotte kom je dan in Espinho, een populaire badplaats met een breed strand, een casino en op maandag de grootste weekmarkt in noord-Portugal. Curieus is het rechthoekige straatpatroon in het centrum waar de straten geen namen hebben maar nummers!

 

Naar het noorden buigt het fietspad na zo’n 1,5 km landinwaarts af en kom je snel bij het vogelreservaat in het estuarium van de Douro, met een aantal observatieposten. Doorfietsend kom je via de moderne jachthaven in São Pedro de Afurada, met behalve de openbare wasplaats en visrestaurants, het Centro Interpretativo do Património da Afurada, een informatiecentrum over heden en verleden van het dorp. Afurada uitfietsend zie je links de aanlegsteiger van Menino do Douro voor het veerbootje naar de overkant. Kost 2 Euro en voor 1 Euro kan je fiets mee. Als doorfietst is er geen apart fietspad meer, maar je kunt veilig door naar de Cais de Gaia. Daar kun je de brug over naar Porto, waar je links de terrassen van de Ribeira hebt en een paar meter naar rechts de ‘funicular’ naar boven. Je kan dan naar de kathedraal met het geweldige uitzicht over Porto, over het bovendek van de brug naar de Serra de Pilar aan de overkant wandelen en vandaar weer naar de beneden naar de rivier, of links langs de oude stadsmuur naar beneden en halverwege iets drinken bij de Guindalense voetbalclub.

Als je niet heel dezelfde route terug wilt fietsen, kun je langs de noordkant van de Douro stroomafwaarts fietsen en dan even nadat je onder de Ponte da Arábida door gefietst bent het bootje naar Afurada stappen.