Rondje om de kerk

De stad Porto heeft zich rond twee kernen ontwikkeld. Eén kern lag aan de oever van de rivier de Douro, waar de vissers zich vestigden en de andere op de Morro da Pena Ventosa, ofwel de hoogte van de woeste winden . Opgravingen toonden aan dat de Romeinen hier in de derde eeuw na Christus al een verdedigingsmuur hadden gebouwd. In de 12e eeuw werd deze muur gedeeltelijk herbouwd bij de start van de bouw de kathedraal.

De buurt rond de kathedraal, de Sé, was de oudste, en tot de opsplitsing in 1583 de enige parochie van Porto. Hij raakte in de twintigste eeuw steeds meer verpauperd en verloederd. In de jaren 90 werd begonnen met de rehabilitatie, met behoud van het middeleeuwse karakter.  

We beginnen deze wandeling bij het treinstation São Bento, vanwaar wij een goed zicht hebben op de kathedraal in de bovenstad. We duiken het moderne metrostation in, ontworpen door Álvaro Siza Vieira, om vlak bij de kathedraal weer boven te komen. We kunnen nog een stukje van de oude stadsmuur zien. Een van de oudste straten van Porto, de Rua Dom Hugo, leidt om de kathedraal heen naar het voorplein met een majestueus uitzicht op Porto. Dit plein is pas in de jaren 40 van de 20e eeuw gecreëerd. Toen is de bestaande bebouwing grotendeels gesloopt. De 16de eeuwse Capela dos Alfaiates, kapel van de kleermakers, die vóór de hoofdgevel van de kathedraal stond, werd steen voor steen afgebroken en later elders herbouwd. Aan het plein staan ook de het kapittelhuis en het door de Italiaan Nicolau Nasoni ontworpen bisschoppelijk paleis, beide uit de 18de eeuw. De kathedraal werd in de werd in de 18de eeuw voltooid en we kunnen binnen en buiten goed de verschillende bouwstijlen zien: romaans, gotisch, barok. 

Even verderop staat de kerk van het klooster van Santa Clara met spectaculair verguld houtsnijwerk uit de eerste helft van de 18de eeuw. Via de oude straten dalen we af naar de rivier voor een welverdiende slok!