Zoek je een markt in Porto?

De hieronder beschreven  Mercado do Bolhão is wegens grootschalige restauratie verplaatst naar

Rua de Fernandes Tomás

De kleurrijke Mercado do Bolhão is een toeristische must. Hier was ooit een grote (water)poel (bolhão) waarlangs zich kleine bedrijven vestigden die veel water nodig hadden, zoals leerlooierijen. Rond 1840 werden deze vanwege het milieu en de stankoverlast naar de rand van de stad verplaatst en kwam er een markt. Begin 20e eeuw werd het huidige gebouw gerealiseerd. De markt voldoet al lang niet meer aan de eisen van deze tijd en de afgelopen decennia is veel gediscussieerd over de toekomst van de markt: afbreken, renoveren of nieuwbouw.  Er zijn diverse plannen gemaakt en weer verworpen. Ooit verwierf het Nederlandse bedrijf Maxeda de opdracht om een plan te maken, maar Maxeda heeft de opdracht later afgekocht. In 2015 heeft het stadsbestuur een projectplan voor de renovatie vastgesteld en eind 2017 is de markt tijdelijk verplaatst vanwege de grootscheepse renovatie.
Je kunt er  door de week terecht tot 17.00 en op zaterdag tot 13.00.
Schuin tegenover de nu gesloten markt in de Rua Formosa vind je A Pérola (Parel) van de Bolhão, een kruidenier annex delicatessenzaak met een prachtige art-nouveau gevel.
Hier weer tegenover is een andere comestibles-zaak met de aardige spreuk Comer e chorar por mais. Eten en zeuren om meer.)
De Mercado do Bom Sucesso, een interessant voorbeeld van moderne architectuur in Porto in de jaren vijftig, is na een grootschalige renovatie/verbouwing in 2013 heropend. De oorspronkelijke marktkramen hebben grotendeels plaats gemaakt voor een hotel en (luxe) eetstalletjes.
Vlakbij staat het Casa da Musica van Rem Koolhaas.
Sinds een aantal jaren kent Porto diverse (straat)markten met tweedehands spullen, kunstnijverheid, mode, biologische producten enzovoort, zoals:

  • Mercado Porto Belo, Praça Carlos Alberto, zaterdag,14-19h
  • Mercadinho dos Clérigos, Rua Cândido dos Reis, laatste zaterdag van de maand, 14-22h Feiras Francas, Palácio das Artes (Largo S. Domingos), laatste zaterdag van de maand 10-24h
  • Artesanato Urbano na Galeria de Paris, Rua Galeria de Paris, eerste zaterdag van de maand, 12-24h
  • – Feira da Vandoma, iedere zaterdagochtend vlak bij de kathedraal

Op zondagochtend is van 7 tot 13h op het Campo Mártires da Pátria, bij het Centro Português de Fotografia, de Feira dos pássaros, vogeltjesmarkt).
Dit plein is in 2014 omgedoopt in Largo Amor de Perdição. 
Wie een echte, grote regionale weekmarkt wil bezoeken, kan op maandag terecht in Espinho, ongeveer een half uur met de trein vanaf het station SÃo Bento, richting Aveiro/Ovar. Het station van Espinho ligt praktisch aan strand en boulevard, naar de markt (naar men zegt de grootste van Portugal) is het zo´n 15 minuten lopen.

 

De Mercado Beira-Rio,  aan de rivieroever Vila Nova de Gaia is ook grotendeels tot ´foodhal´getransformeerde markt. Behalve deze mercado vind je hier talloze andere eetgelegenheden.