Rondje om de kerk

De buurt rond de kathedraal, de Sé, was de oudste, en tot de opsplitsing in 1583 de enige parochie van Porto. Hij raakte in de twintigste eeuw steeds meer verpauperd en verloederd. In de jaren 90 werd begonnen met de rehabilitatie, met behoud van het middeleeuwse karakter.

We beginnen bij het treinstation São Bento, vanwaar wij een goed zicht hebben op de kathedraal in de bovenstad.  Nadat we de prachtige tegeltableaus in het station bekeken hebben, duiken we het moderne metrostation in, ontworpen door Álvaro Siza Vieira, om vlak bij de kathedraal weer boven te komen. We wandelen eerst langs de stadsmuur van Dom Ferdinand uit de 14e eeuw voor het uitzicht op de Douro vanaf het bovendek van de brug.  Daarna wandelen we via de Rua Dom Hugo,  een van de oudste straten van Porto langs enkele hoogtepunten van de architectuur in Porto uit de 17e/18e eeuw naar het plein met  de kathedraal, kapittelhuis en het bisschoppelijk paleis. Dit ruime plein, met een prachtig uitzicht op Porto, is in de jaren 40 gerealiseerd, waarbij de bestaande bebouwing grotendeels verwoest. Een 16e-eeuwse kapel werd elders herbouwd. We nemen even de tijd om de kathedraal binnen te bekijken en zien diverse bouwstijlen: romaans, gotisch, barok.

Chafariz S Miguel Anjo, PortoDe kathedraal ofwel de Sé vormt de kern van de oudste bebouwing van Porto. Dat is ook te merken aan nauwe straten en de vele huizen die aan een grondige opknapbeurt toe zijn. Hetgeen ook in toenemende mate gebeurt. Na het bezoek aan de kathedraal dalen wij via de omliggende straten af naar de rivier.
De wandeling van circa 3 uur kost € 15  p.p. bij 4 betalende meewandelaars en voor groepen vanaf 10 personen wordt de prijs in overleg vastgesteld.

Je kunt ook kiezen voor het rondje door het bruisend hart van de stad.