In Porto is het goed eten en drinken

In Porto kun je onmogelijk de talloze patisserieën missen, waar je ook altijd ter plekke wat kunt eten en drinken.
Je hebt een gigantische keuze uit zoet en hartig. Kijk gewoon wat er lekker uitziet en vraag eventueel wat het is.
Wil je koffie en je vraagt café, dan krijg je normaal gesproken een halfvol kopje espresso. Je kunt om meer water vragen comprido) of een grotere kop met nog meer water (café americano).
Cappuccino is gewoon cappuccino Wil je koffie verkeerd, vraag dan een galão.
Als je bier (cerveja) vraagt krijg je vaak een flesje. Vraag je fino dan krijg je een glas van de tap met de inhoud van een fluitje, een principe is vergelijkbaar met een vaasje.
Het nationale gerecht van Portugal is uiteraard bacalhao (gezouten en gedroogde kabeljauw) in vele varianten, maar er is natuurlijk veel meer. De Portugese keuken is gevarieerd met vis, schaaldieren en vlees en is nog redelijk traditioneel. Een typisch gerecht in Porto is Tripas (darmen)   moda do Porto.
Het kan nooit kwaad om de ober te vragen wat hij aanbeveelt vandaag. Een beetje Engels of Frans begrijpen ze meestal wel. En je kunt ook vragen of je even mag kijken wat ze hebben. Bijvoorbeeld als je vis wilt en je de namen niet kunt thuisbrengen.
Soms betaal je wat voor het couvert. Vaak komt er meteen wat brood op tafel, al dan niet met boter, kaas, olijven of andere snacks. Als je daarvan eet betaal je er natuurlijk ook voor.
Er is altijd wel soep vooraf, voor de hoofdschotel kun je vaak kiezen tussen hele en halve porties (dose en meio dose). Een halve is zeker genoeg voor één, een hele voor twee personen
Ik drink in restaurants regelmatig vinho da casa. Die is meestal goed, zeker geen slobberwijn. Vaak is er een uitgebreide wijnkaart met (redelijke prijzen.
Portugezen zijn dol op toetjes en dus is er altijd ruime keus.
Er zijn weinig (bruine) cafés zoals in Nederland. In de praktijk heten restaurants vaak cafés en kun je er terecht voor een kop koffie tot een uitgebreide maaltijd.
Ik waag mij hier in het algemeen niet aan een aanbeveling van restaurants. De kok zal maar een slechte dag hebben of de ober heeft misschien ruzie met een vorige klant gehad.
Ga niet voor de allergoedkoopste en veel (Portugees) publiek is meestal een goed teken. Voor vis kun je (ook) heel goed terecht in Matosinhos even ten noorden van Porto, waar vroeger de blikjes Portugese sardientjes en andere visconserven vandaan kwamen.
Eten met muziek
Het is lang geleden dat ik in een Fadohuis heb gegeten en ik zou echt niet weten hoe eten en Fado er vandaag de dag is.
Ik geef de websites ter informatie:
www.malcozinhado.home.sapo.pt vlak bij de Ribeira aan de rivier.
www.ofado.com is een beetje hogerop in een wat stillere wijk.
www.casadamariquinhas.pt, vlak bij de kathedraal, is (nog) weinig bekend bij toeristen.
Bij Guarany( www.cafeguarany.com), aan de Avenida dos Aliados, is er iedere vrijdag en zaterdag levende muziek, Fado op zaterdag. Minder toeristisch en geen hogere prijzen vanwege de muziek.