Porto

Porto, de tweede stad van Portugal, ligt aan de monding van de Douro op de plaats van een nederzetting uit  de oudheid, die door de  Romeinen Portus Cale genoemd werd: mooie haven. Later werd Porto het centrum van het graafschap Portucale waarvan weer de naam Portugal is afgeleid.

Porto is een van de oudste steden van Europa en  ontstond in de Middeleeuwen op de noordelijke oever van de rivier de Douro. Zes imposante bruggen verbinden Porto met Vila Nova de Gaia op de zuidelijke oever, de bakermat van de Portwijn.clerigos

Porto is een stad van talloze kerken, veelal in barokke bouwstijl, maar ook met monumenten uit de middeleeuwen en bijzondere architectuur uit het verleden. Een stad van pleinen, lanen, parken, nauwe straatjes en een schijnbare voortdurende verkeerschaos. Een stad van klassieke cafés en ‘tearooms’, ambachtelijke winkels en werkplaatsen, hectische winkelcentra. Porto is ook de stad waar vanaf zo rond 1925 boeiende, moderne architectuur werd gerealiseerd en waar in de  twintigste eeuw de befaamde Porto school van de architectuur is verankerd.

Porto is natuurlijk bekend vanwege de Portwijn. Maar Porto heeft ook een binnenstad die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Kortom, voldoende redenen om met Felix van Rijn een wandeling door Porto te maken. Bijvoorbeeld een kennismaking met het bruisende hart van de stad of een rondje langs de kerk, de Kathedraal. Of wandel ´down by the riverside´ langs de rivier richting Atlantische Oceaan. Je kunt natuurlijk ook een thematische wandeling kiezen of een wandeling op maat afspreken.