Openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer in Porto kan men gebruik maken van stadsbussen, metro, trams en trein.
Sinds 2003 kent Porto hiervoor een uniform tariefstelsel, Andante, dat het best te omschrijven is als een oplaadbare, elektronische strippenkaart. De kartonnen chipkaart zelf kost (eenmalig) € 0,60 en kan opgeladen worden met 1, 2, 5, 11 (voor de prijs van 10) ritten of voor 24 uur, voor naar keuze 2 (minimum) t/m 12 zones Z2 t/m Z12). Voor een rit begonnen wordt, moet er ´een strip afgestempeld´ worden door de kaart voor een lezer te houden op de gele zuil in het (metro)station of in de bus.
Een ´strip´ voor 2 zones is geldig binnen de zone waarin de rit begonnen wordt en alle aangrenzende zones. Een strip voor drie zones is ook geldig binnen alle direct aan de tweede zone aangrenzende zones, enzovoort.
In het algemeen is een 2-zone strip voldoende.
De geldende tarieven voor 2017 vind je op de haltes van de metro en op de sites www.linhandante.com, www.metrodoporto.pt, www.stcp.pt.
Andantekaart kan gekocht en opgeladen worden bij de automaten op de metrohaltes en treinstations, bij zogeheten Paqui -agentschappen (vooral krantenkiosken en tabakszaken) en diverse verkooppunten van metro, trein en bus.
Voor losse ritten kan men ook een kaartje bij de chauffeur kopen.
Met Andante Tour 1 of 3 kan men 24 respectievelijk 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer binnen de metropool Porto. De Andante Tour is verkrijgbaar bij de verkooppunten van de Andante, de Tour voor 24 uur ook bij de buschauffeurs.
Let op: De Andante is niet geldig op de lijnen van de historische tram en ook
voor de kabelbaan/lift (Funicular dos Guindais) vanaf Rua Gustavo Eiffel langs de rivier naar boven of terug moet je tegenwoordig een apart kaartje kopen (€2,50).

Vanaf het vliegveld kom je met de metro in iets meer dan een half uur naar het centrum. Op het station Trindade kun je overstappen op de gele lijn richting Aliados, het centrale station São Bento en verder naar Vila Nova de Gaia. Naar het centrum zijn 4 zones. Je hebt dus een kaartje Z4 nodig met één rit. Later kun je het ‘lege’ kaartje omzetten naar Z2 en opladen voor gebruik in de stad.

Sinds voorjaar 2011 kun je met de kabelzweefbaan op de oever van Gaia in 5 minuten 60 meter omhoog of omlaag voor € 5,00 heen of € 8,00 retour.