Langs de Douro

Ribeira, de oever van de Douro is een prima plek om wat te drinken op een van de vele terrassen. Even verderop stroomafwaarts staat het imposante Alfândega-gebouw dat van 1869 tot in de jaren tachtig dienst deed als douanekantoor en entrepot. Sinds 2000 dient het als congres- en expositiecentrum en hier is het Museum voor Transport en Communicatie gevestigd http://www.amtc.pt.  Vanaf de Alfândega raast het verkeer langs de rivier. Als je aan deze kant richting riviermonding en zee wilt, kun je hier beter een stukje de bus of de tram nemen. Vanaf de Ponte da Arrábida is het weer aangenaam wandelen naar de oceaan met diverse terrassen en stranden.
Even voorbij de Ponte da Arrábida bij de Freguesia Lordelo do Douro (bushalte Gás), gaat een bootje naar het vissersdorp Afurada aan de overkant, kost sinds het voorjaar van 2015 1,5 €. In Afurada is nog een wasplaats waar vrouwen nieuwtjes uitwisselen en de schone was wordt tussen staken te drogen gehangen.
Naar Afurada is het ook aangenaam wandelen vanaf de Cais de Gaia, tegenover Ribeira aan de overkant van de rivier, waar de Porthuizen en diverse restaurants liggen. Vanaf hier is het ruim twee kilometer lopen naar Afurada, met een goed zicht op de ‘skyline’van Porto. In het begin van het dorp legt het veerbootje aan en je kunt aan de overkant verder wandelen of met bus terug naar het centrum van Porto.
Een leuke rit is met lijn 500 vanuit het centrum langs de rivier naar de oceaan tot de markt in Matosinhos. Je kunt terug eventueel de metro nemen.
Waar fietsen in de stad een hele opgave kan zijn, niet alleen door de vele hellingen, maar ook vanwege het verkeer, kun je eenvoudig langs een van de rivieroevers richting oceaan fietsen en verder naar het noorden of het zuiden. Fietsen zijn op diverse plaatsen te huur.