Een Porthuis bezoeken?

Vila Nova de Gaia op de zuidoever van de Douro is de bakermat van de Portwijn en hier vind je ook de meeste Porthuizen en -kelders. Tegenwoordig wordt bij de meeste een toegangsprijs gevraagd, die soms verrekend wordt bij de aanschaf van een of meer flessen. Bij een bruggentocht op de rivier kun je vaak gratis toegangskaartjes krijgen.
Van de Porthuizen die ik de afgelopen jaren bezocht heb, vind ik onder   meer Taylor´s (www.taylor.pt/en/port-wine-vineyards/port-cellars-porto/) en Croft (www.croftport.com/) sympathiek. Je moet er wel een stukje voor naar boven.
Ramos Pinto (ramospinto.pt) vind je aan de oever en heeft een aardig museum.
Bij Cálem (www.calem.pt) aan de rivier kun je aan het eind van de middag een fado show bijwonen. De meeste rondleidingen met twee glaasjes port kosten (2017) € 6. Je hoeft niet te reserveren, maar het kan handig zijn te informeren wanneer er een rondleiding in de door jou gewenste taal is. Nederlands zul je nergens aantreffen. De meeste sluiten om 18.00 uur, sommige in de zomer een uurtje later, en de laatste rondleiding begint meestal een uur voor sluitingstijd.