Bezoekwaardigheden

Bezoekwaardigheden (die niet met alle wandelingen bezocht worden)

Kijk op de websites voor tijden en prijzen
Museum voor hedendaagse kunst Serralves (www.serralves.pt/)
De creatie uit 1999 van Siza Viera staat in een elegant park dat ook opgesierd wordt door objecten van onder andere Claus Oldenburg en Richard Serra.
Het gebouw is exemplarisch voor het werk van een van de beroemdste architecten van Portugal, Álvaro Siza Viera. Het museum toont vooral tijdelijke tentoonstellingen met werk van internationale kunstenaars.
In het park staat ook het Casa Serralves in Art Deco stijl dat tussen 1923 en 1944 gebouwd is en er is een tevens een paviljoen met een aangenaam terras bij het `tennisveld´, waar je wat kunt gebruiken.
Tip: eerste zondag van de maand 10.00 tot 13.00 uur gratis toegang!
Het Museu Nacional Soares dos Reis (http://mnsr.imc-ip.pt/en-GB/default.aspx ) in het voormalige Palácio dos Carrancas uit 1795 herbergt, naast een uitgebreide collectie sculpturen van António Soares dos Reis uit de laatste decennia van de 19e eeuw, decoratieve kunst, schilderijen en beeldhouwwerken van Portugese kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Het heeft een aangename binnenplaats met een mooi tegeltableau waar je wat kunt gebruiken.
Verder kent Porto een aantal (kleinere) musea over een specifiek onderwerp of een specifieke kunstenaar.
Het gaat wat ver om musea afzonderlijk te beschrijven of om een keuze te maken voor anderen.
asa da Musica (www.casadamusica.com)
Er zijn inwoners van Porto die dit ´muziekhuis´ van Rem Koolhaas zien als een meteoriet die ingeslagen is waar ooit een busremise was. Koolhaas is zelf niet zo gelukkig met deze vergelijking.
Tegenwoordig kun je niet meer op eigen houtje een kijkje binnen neme Een rondleiding is de moeite waard, maar probeer wel het zo te plannen dat de grote zaal niet dicht is wegens een repetitie.
Het terras op de zevende etage biedt een prima uitzicht, maar is alleen toegankelijk als het restaurant op dezelfde etage open is.
Centro Português de Fotografia (www.cpf.pt)
Het Portugese Centrum voor Fotografie is gehuisvest in een voormalige gevangenis (tot 1974) van de Relação (rechtbank voor hoger beroep) en beheert onder andere het nationale fotoarchief alsook een enorme collectie fototoestellen. Er worden regelmatig fototentoonstellingen georganiseerd met werk van Portugese en internationale fotografen. Begin 2002 was hier een overzichtstentoonstelling van naoorlogse fotografie in Nederland en in 2004 hingen hier de foto´s van keepers van Hans Van der Meer.
Indertijd moesten beschuldigden hun vonnis in hoger beroep in de gevangenis afwachten en hier hebben beroemde inwoners van Porto gezeten. Waaronder Camilo Castelo Branco, een schrijver uit de negentiende eeuw. Hij zat hier twee keer, de laatste keer vanwege zijn affaire met de getrouwde Ana Plácido. In deze periode schreef hij zijn beste en meest karakteristieke werk Amor de Perdição (“Liefde van verderf”). Sinds eind 2013 heet het plein voor de vroegere gevangenis Largo Amor de Perdição met de sculptuur “Amores de Francisco Simões.
Palacio da BolsaBolsa (www.palaciodabolsa.pt)
Anders dan de naam suggereert heeft dit gebouw uit het midden van de 19e eeuw nooit gediend als beurs. Het is gebouwd voor de Kamer van Koophandel van Porto die hier zijn kantoren heeft en bijvoorbeeld handelsdelegaties ontvangt. Met een (verplichte rondleiding krijg je een goede indruk van de geest van de koopmansstand in de 19e eeuw tot ver in de twintigste. De rondleiding eindigt in de befaamde Arabische Salon, waar regelmatig kamerconcerten worden gegeven.
Hiernaast staat de Gotische kerk van São Francisco, die in de 18e eeuw danig verbarokt is en verrijkt met gigantisch veel verguld houtsnijwerk. Om de kerk te bezoeken moet je een kaartje kopen voor het museum dat voor de kerk staat.
Catedral (Sé, Claustros (http://www.visitporto.travel/Visitar/Paginas/Descobrir/detalhespoi.aspx?poi=1406&idcategory=n1n&lang=en)
Voor wie interesse en tijd heeft is een bezoek aan de kloosterhof en Sacristie van de Kathedraal met diverse tegeltableaus de moeite waard.
Achterom de hoek heb je vanaf het bovendek van de ijzeren boogbrug Luís I prachtige uitzichten over Porto, Gaia en de rivier de Douro.
Je kunt ook naar boven met het kabelbaantje. De toegang beneden vind je zo´n 50 meter ten zuiden van de brug.
Niet ver van de kathedraal aan het Largo 1º de Dezembro, staat een beetje verscholen op een binnenplaats de voormalige kloosterkerk Santa Clara uit de 14e eeuw met prachtige houtsculpturen bekleed met bladgoud. Tijdelijk gesloten wegens restauratie.

Palacete dos Viscondes de Balsemão, Praça de Carlos Alberto. In dit elegante paleisje uit de 18e eeuw is een zeer omvangrijke verzameling munten vanaf de Romeinse tijd ondergebracht en er zijn regelmatig tentoonstellingen. In een annex terzijde is de (oude bouw)materialenbank van Porto gevestigd. Hier zijn enige honderden tegels met verschillende patronen te zien.

Jardins do Palácio de Cristal (Rua de Dom Manuel II)
Het oorspronkelijke kristallen paleis uit het einde van de negentiende eeuw heeft in 1956 plaatsgemaakt voor de huidige koepelvormige multifunctionele sport- en evenementenhal. In de tuinen is het goed toeven met mooi zicht op de Douro.
Vlak bij de ingang vind je rechts de gemeentelijke bibliotheek Almeida Garret annex expositieruimte uit 2001 van José  Manuel Soares met eenvoudig café.
In de tuinen  staat ook  een kiosk waar je drankjes, snacks en ijs kunt kopen.
Vanuit de tuinen (of buitenom) is er toegang tot de (vroegere) Solar do Vinho do Porto met een geweldig terras , in 2015 heropend als (prijzig) restaurant Antiqvvm.

Rua Miguel Bombarde
In en rond deze zijstraat van de Rua da Boa Nova tegenover de ingang van de Jardins do Palácio vind je een aantal galeries met voornamelijk moderne kunst. Er is een klein commercieel centrum met artistiekerige winkeltjes.

De Architectuurfaculteit van de Universiteit van Porto www.fa.up.pt) is ook een ontwerp van Siza Viera en een typisch voorbeeld van de moderne Porto-architectuurschool.